Стопкадър България Он Еър Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет Втора

...
Стопкадър България Он Еър Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет Втора
Коментари Харесай

Ковчегът с тялото на Елизабет Втора ще бъде транспортиран днес до сградата на парламента

Стопкадър България Он Еър 

Ковчегът с тленните остатъци на кралица Елизабет Втора дойде в Бъкингамския замък във вторник вечерта, преминавайки през дъждовния Лондон, а тълпи от хора се подредиха по маршрута, с цел да зърнат катафалката и да си вземат последно довиждане с нея, съобщи Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Хората паркираха колите си по всекидневно претрупан път, излизаха и махаха, до момента в който катафалката влизаше в Лондон. В града хората се тълпяха на пътя и държаха телефоните си вдигнати, до момента в който преминаваше ковчегът. Хиляди хора се бяха събрали пред двореца, викаха " Бог да пази кралицата! " и ръкопляскаха, до момента в който катафалката завиваше към кръговото кръстовище пред формалната лондонска резиденция на кралицата и минаваше през портите от ковано желязо. Синът ѝ, крал Чарлз Трети, и други близки членове на фамилията чакаха вътре.

Ковчегът дойде в Лондон от Единбург, където за 24 часа 33 000 души минаха безмълвно около него в катедралата " Сейнт Джайлс ".

Кралица Елизабет Втора - единственият монарх, който мнозина в Обединеното кралство познават, умря на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години на трона.

Днес ковчегът с тялото на кралицата ще бъде превозен от Бъкингамския замък до постройката на Народното събрание, където всички искащи ще могат да се сбогуват с нея. Погребалната върволица, по време на която крал Чарлз Трети и членове на кралското семейство ще последват катафалката, ще бъде съпроводена от артилерийски салют и звън на камбаната на часовниковата кула на Елизабет, по-известна като Биг Бен.

Траурният конвой ще напусне Бъкингамския замък в 14:22 ч. локално време и ще се насочи към площада пред Народното събрание. Очаква се шествието да бъде следено онлайн от десетки хиляди хора. В Уестминстър Хол - най-голямата зала в постройката на Народното събрание, ковчегът ще бъде подложен на подиум, а духовният глава на Англиканската черква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби и ректорът на Уестминстърското абатство Дейвид Хойл ще проведат къса работа в наличието на краля и членовете на кралското семейство.

След това Уестминстър Хол ще бъде отворена за сбогуване с кралицата в продължение на четири дни и половина - от 17:00 ч. (местно време) на 14 септември до 06:30 ч. на 19 септември, за когато е планувано погребението на Елизабет Втора.

За финален път залата е употребена по този метод преди двадесет години, когато умира майката на кралицата - Елизабет Боус-Лайън (1900-2002). В продължение на три дни 200 хиляди души пристигнаха да се сбогуват с нея тогава. Преди това в Уестминстър Хол са били положени ковчезите с телата на някогашния министър-председател Уинстън Чърчил (през 1965 г.), на бабата на Елизабет Втора – Мери Тек (1953 г.), на татко ѝ Джордж Шести (1952 г.) и на дядо ѝ Джордж Пети (1936 г.).

Според в. „ Таймс “ до 750 000 души може да желаят да се сбогуват с Елизабет Втора. Британските медии към този момент предизвестяват за 30-часова опашка за влизане в постройката на Народното събрание. Правоприлагащите органи са в нараснала подготвеност. Около 10 000 служители на реда и 1500 бойци вземат участие в огромна полицейска интервенция в Лондон, а въздушното пространство над града е затворено.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР